Mit nyújt a karate?


Fontos, hogy már kisiskolás kor előtt megismertessük a gyerekekkel a mozgás, a sport örömét. Erre is hívatott maga a testnevelés, viszont sok esetben nem elég, ha valakiből jó sportoló szeretne válni. Jelen korunk gyerekei, sajnos kevésbé vannak tisztába testi adottságaikkal, képességeikkel. Erre vagyunk mi hívatottak testnevelők, edzők, hogy -ami mindenkiben ott van- felfedjük és rávezessünk  arra, hogy MOZOGNI ÖRÖM!

Az embereket más és más célok mozgatják az életben és így van ez a karatéban is. A karate sokmindent nyújthat, melyek közül mindenkinek más és más a fontos. Mi igyekszünk átfogni a legszélesebb spektrumot, de nem egyszerre. Tudásszint életkor és motivációs eltérések alapján bontott csoportokban igyekszünk tanítani. Edzéseinken mást kap akinek a testmozgás-hobby karate, vagy akinek a versenysport a legfontosabb, másféle edzést tartunk gyerekeknek, kamaszoknak és felnőtteknek.

És a teljesség igénye nélkül, mit ad a karate szerintünk:

Kondíció – a klasszikus gyakorlatok mellett mindennapos a hajlékonyság, állóképesség és erő fejlesztése. A karate edzések kifejezetten alkalmasak arra, hogy kondícióban tartsanak. Akik pedig egész napjukat az iskolapadban vagy az irodában töltik, újra felfedezhetik a mozgás örömét. Egészség – a gyakorlatok az egész testet átmozgatják, így karbantartják. Örök fiatalságot nem ígérhetünk, de az edzések rendszeres résztvevői meglepetést okozhatnak iskolatársaiknak az osztálytalálkozókon. Harmónia – a karate mozgáskultúrája harmonikus, annak elsajátítása jóleső érzést ad, ráadásul felszabadulást a napi gondok, stressz alól. Az edzések után szellemileg frissen, testileg kellemesen elfáradva távoznak a karatésok. Önvédelem – a helyesen tanult karate technikák az egyik legjobb önvédelmi rendszert képezik. Fegyelem és  – a karate kihívás a testnek és a szellemnek is. A karatés nemcsak önfegyelem     a mozgást sajátítja el, de megtanul koncentrálni, uralkodni a teljesítményét negatívan befolyásoló érzelmi tényezők felett. Tisztelet – az edzéseken hangsúlyt fektetünk a karate hagyományos japán etikettjére is, ami a mi kultúránkra lefordítva tisztelettudó viselkedést jelent. Sport – a karate gyakorlása során nem kötelező versenyezni, ugyanakkor lehetőség van kis versenyektől kezdve nagyobb viadalokon is megmérettetni. (inspiráció az Arashi/AC. Sinus megfogalmazásaiból)

 “..de olyan durva sport a karate!”

A tradicionális karaténak számtalan ága, stílusa létezik. Az egyesületünkben oktatott sportkarate ezekből a tradíciókból, mozgásokból, technikákból építkezik, viszont már csak külsőségeiben, hagyományaiban kapcsolódik a régi tradicionális stílusokhoz. A WKF (World Karate Federation), az összes stílust összefogó nemzetközi karate szervezet létrehozott egy stílusok feletti szabályrendszert, amiben a versenyeztetés zajlik. Itt tilos megütni az ellenfelet, minden technikát ún. kontrollal kell végrehajtani. Ezt a sportolók tökéletesen elsajátítják az edzések során, a nagy erejű ütéseket és közel a találati felület előtt megállítják azokat.Ráadásul számos védőeszközt használunk a véletlen balesetek ellen!

Nem szeretnék élsportolót nevelni a gyerekből!

Ugyan! Ki tudná eldönteni 6 évesen, hogy ő karate világbajnok akar lenni!? De miért is kellene versenyezni-e? A karate övfokozatokat versenyzés nélkül, a vizsgákon is elérheti! Igaz, hosszú az út, a hőn áhított fekete övig…

Hogyan zajlanak az edzések?

Az edzések a karatékák életkorának és tudásának megfelelő csoportokban zajlanak. Az óvodások heti 1-2 alkalommal játékos készségfejlesztő gyakorlatokkal, az élsportolók hetente 3-5 specifikus edzéssel készülnek.

:: SPORT-ALL ::

Első a család, második a tanulás, harmadik a karate!