Új szakosztály -FUNCTIONAL-

Új szakosztály -FUNCTIONAL-

A Sport-All S. C. egy újabb szakosztállyal bővítette sportági palettáját. A "functional" névere hallgató egység, magát a funkcionális edzésmódszereket hívatott szolgálni és terjeszteni. Jelenleg ez a sportklub hatodik szakosztálya, amelynek vezetője Imreh Zoltán sportszakember, okleveles TRX és Realryder oktató. A szakág hivatalos indulása ez év májusától kezdődik az egyesület zászlaja alatt.

Mi is az a "functional" vagyis az új-keletű és sokat hallot funkcionális edzés?

Egyre több fitness teremben találkozhatunk a rejtélyes szóval: funkcionális térning. Sokak számára azonban nem egyértelmű, mit is takar pontosan ez a megnevezés, így félnek kipróbálni  ezt a fajta edzésmódszert. Olyan hatékony óratípusokról van szó, melyek egy tudatos edzéstervből nem hiányozhatnak!

.                                                                     

Mozogj úgy, ahogy a mindennapokban!

A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli. Nem külön izomcsoportokra fókuszál, hanem összetettebb gyakorlatokkal egyszerre mindig több izomcsoportot dolgoztat meg. A minden napi élet során előforduló mozgások adják az alapot a gyakorlatokhoz, tehát guggolások, emelések, húzó és toló mozgások variációi képezik az edzés alapját. Ahhoz, hogy ezeket az összetettebb gyakorlatokat végre tudjuk hajtani, mindig stabilizálni kell a kiinduló testhelyzetünket a tartó izomzat segítségével. Ezért a funkcionális edzés igen hasznos „mellékhatásaként” erősödnek a hasizmok, mély hátizmok is. A hagyományos alakformáló, erősítő edzésekkel ellentétben a funkcionális edzés komolyan igénybe veszi keringési rendszert is, így állóképességünkre is hatással van. Mivel az edzés összetett, szépen formálja az egész testet, és kondíciónkra is jó hatással lesz!

Melyik edzéstípust válasszuk?

A funkcionális tréning gyűjtőfogalom, többféle óratípus létezik. Igen hatékonyan dolgozhatunk eszközök nélkül is, csak a saját testünket használva. A funkcionális tréningnek ezt az irányát is egyre több edző követi, továbbfejlesztve ez által a hagyományos alakformáló órákat. Egyre több eszköz kerül azonban forgalomba, melyekkel az ilyen típusú órák színesíthetők, hatékonyságuk még jobban növelhető.

Legismertebb közülük talán a TRX, amely egy felfüggesztéses tréning. Instabilitásának köszönhetően kemény munkát követel a törzsizmoktól minden gyakorlat közben. A funkcionális edzések kedvelt eszközei a különböző fajta homokzsákok is, melyek lényegesen más terhelést jelentenek, mint a hagyományos súlyzók. A funkcionális tréning típusú órákon koordináció- és gyorsaság fejlesztés is zajlik, hiszen ezen képességek fejlesztése is elengedhetetlen ahhoz, hogy testünket összehangoltan, hatékonyan tudjuk mozgatni.

Én is elkezdhetem? 

A funkcionális edzésben éppen az a jó, hogy bárkinek ajánlott, hiszen sokoldalúan fejleszt, sokféle eszközt használ. Kezdőknek remek lehetőség arra, hogy megfelelő kondíciót szerezzenek, és megerősítsék törzsizmaikat. Sportolóknak jó kiegészítés, hiszen adott sportágak egyoldalú terhelést rónak szervezetünkre, így a funkcionális edzésben az esetlegesen lemaradt testrészek, képességek is fejleszthetőek. És végül, de nem utolsó sorban ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy a funkcionális eszközöket a rehabilitációban is használják, nagyon jó eredményeket lehet velük elérni sérülések utáni gyógytornában, de a minden napi élet okozta gerincproblémák megoldásában is!

Aki úgy gondolja, hogy kipróbálná a funkcionális edzésmódszert, nem kell mást tennie mint felvenni

Imreh Zoltán

tel. 0752 093 906 

sportoktatóval

a kapcsolatot és az edzések helyszínéül szolgáló Városi Uszoda épületében tartott foglalkozások egyikére időpontot kérni.

.