Kicsik-nagyok egyaránt helytálltak

Kicsik-nagyok egyaránt helytálltak

Borsa és Felsőbánya adott otthont két hétvégén keresztül a kadet (HC, U14, U16), és junior/felnőtt korosztályok Román Országos Bajnoki futamának. Ugyanakkor egyben két nemzetközi FIS verseny is zajlott , szombat-vasárnap Felsőbányán a FIS ChildrenThrophySuior a kadet korosztálynak ahol 11 ország gyermekei mérték össze tudásukat. A felnőtteknek ugyanakkor Borsán az országos OB. egybennemzetközi FIS verseny a Balkán Kupa része volt. Népes mezőny, főleg a fiúknál 20 ország 124 sportolója állt starthoz.

Borsa HC/U 14/416  Román 0.B.

Az időjárás nem volt a legkedvezőbb, Borsán a pálya felső szakaszán volt hó bőven, de nagyon meleg volt, így a HC/U14/U16 korosztályoknál csak egy napot tartott a megmérettetés és csak műlesiklásban hirdettek román bajnokot, az óriás és összetett versenyszámokat elhalasztották egy későbbi időpontra melynek Szinaja fog helyet adni. A Sport-All sícsapatát négy sportoló képviselte : Vass Vitus Aba (HC), Páll Andor, Péterffy Gergő (U14), Hinti Rares (U16).  A legjobb eredmény Hinti Raresnevéhez fűződik, a 4 helyen végzett kicsivel csúszva le a dobogóról. Ezzel az eredménnyel a Román Kupában is újból a 4 helyre jött vissza. Vass Vitus Aba a 7, Péterffy Gergő a 21, mig Páll Andor a 24helyen végzett. Innen a mezőny egy része hétvégére át utazott Felsőbányára a nemzetközi versenyre.

Vass Vitus Aba, Páll Andor, Péterffy Gergő
Felsőbánya: FIS ChildrenThrophySuior 2024

Nagy erőfeszítések árán, a szomszéd pályáról is összeszedték a havat és a szó teljes értelmében átvarázsolták a pályát, aki látta egy pár nappal azelőtt nem hitte el hogy igenis verseny lesz szervezve itt Felsőbányán. Mindkét nap csak műlesiklást tartottak az óriás műlesiklásnak nem volt elégséges a pálya hosszúsága, azidőjárás is kedvezett mivel a hétvégére lehűlt a hőmérséklet és éjszaka–3 /-4 C°volt. Itt a csapatot Hinti Rares képviselte aki első nap egy ezüst érmet szerzett egy nagyon szoros küzdelemben . 1. Drilea Matei Florian 1:17.76(C.S.Sinaia),  2. Hinti Rares( C.S. Sport-All) 1:18.48, 3. Tutiu Matei Alexandru (C.S.S. BaiaSprie) 1:18.51. Második nap az első futam után újból nagyon szoros mezőny alakult ki, Rares a negyedik helyen volt. A második futamban utolsóként indultak fordított sorrendben, a pálya is már helyenként romlott így mindannyian tévedtek az utolsó ötben. Rares viszont óriási, bravúros mentéssel, mivel szinte kirepült, mindkét síléce a levegőben volt másodszor is ezüstérmet szerezve jutott át a célvonalon. 1. Tutiu Matei Alexandru( C.S.S. BaiaSprie) 1:21.59, 2. Hinti Rares ( C.S. Sport-All) 1: 22.47, 3. Lukic Nikola (Szerbia) 1:23.32. Az idei országos futamokon és itt a nemzetközi versenyen mutatott jó eredménynek köszönhető, hogy Rarest beválogatták a keretbe és egy rangos nemzetközi finálén fog részt venni Franciaországban Vald’Isereben. Rares lesz az első versenyző Kovászna megyében, aki egy technikai (műlesiklás) és egy gyorsasági (Super-G)próbán is indulni fog.

Hinti Rares
Borsa : FIS BalcanCup / Felnőtt Román O.B. 

A Bulgár Síszövetség kezdeményezése volt, hogy újból induljon a régebben nagy népszerűségnek örvendő Balkán Kupa sorozat, melynek egyik állomása így Borsabánya lett. A FIS technikai delegátus Bulgáriából Ghichev Viktor volt, róla illik tudni, hogy ő az egyik legjobb pálya előkészítő szakember a világon. Az utolsó két téli Olimpia sípályái az ő munkájának eredménye,  Banskosi pályáit és a Világkupa futamot ő kordinálja. Három és fél tonna sót szórtak el a pályán és hordtak fel a felvonóval. Az esős idő ellenére a pálya első két nap jó volt. A tervezett óriás műlesikló futamokat itt se lehetett megtartani így a felnőtteknél is csek műlesiklásban avattak bajnokot. Zöld Róbert képviselte csapatunkat, sajnos már rosszul indult a verseny, a kadet OB. edző futamában Róbert megsérült, első nap kiesett és újból ugyanazt a lábát ütötte meg. Erre még egy lapáttal rárakott másnap a megfázás is, Róbert lázasan állt starthoz. A második nap számított a Román Országos Bajnoki futamnak. Az első futamban visszafogott volt így a negyedik helyen állt Róbert, a másodikban nagyon agresszíven indult és hibázott. Végül az 5. helyen zártuk a bajnoki futamot, a Balkán Kupában pedig a 25. helyen végzett. Az utolsó napot törölték a kedvezőtlen időjárás miatt. 

Zöld Róbert