Bocz Attila
sí edző és úszás oktató

+40-744-402-054

attila@sport-all.eu

Bocz Attila


Az élet egyetlen olyan pillanata sem kárba veszett idő, amit sporttal, mozgással töltünk.

Három éves lehettem, amikor megismerkedtem a sízés örömével, ez is maradt az a sportág a hegymászàs mellett amelyekre egyetemi tanulmányaim során a maximális hangsúlyt fektettem. Középiskolai éveimet a nagyváradi Lorrántfy Zsuzsanna Református Liceumban  töltöttem és sikeresen 1995-ben érettségiztem. Az itteni években sajátítottam el az úszást, mivel a testnevelés óráink a nagyváradi úzodában voltak. Ugyanitt ismertem meg a nagyváradi Hegymászó és Barlangász szövetség elnökét, aki irányításával bejárthattam a környék barlangjait és sziklamászó útjait. A sors fintora hogy végül közgazdaságtant végeztem a Babes-Bolyai Egyetemen, majd 2008-ban beíratkoztam a Brassói Transilvania Egyetem-Testenevelő tanárképző főiskola nappali tagozatára, hol 2011-ben sikeresen diplomáztam. Párhuzamosan a testnevelői képzéssel, végeztem az alpesi-sí szakedzői iskolát is, szintén az egyetem keretein belül. Az egyetemi évek alatt a brassói CSU verseny csapatának voltam tagja, ahol Paul Ivănescu egyetemi tanár úr volt az edzőm. Kétszer is egyetemi bajnok voltam óriás műlesiklásban és műlesiklásban egyaránt. Ivănescu tanár úr ajánlására fogant meg először a gondolat hogy Ausztriába folytassam a sí tanulmányaimat, mivel látta hogy nagy mértékben érdekel az edzői, oktatói munka. Így 2011-ben beíratkoztam a bécsi Osztrák Állami Síakadémiára, ahol sikeresen végeztem el a tanulmányokat angol és német nyelven. (Anwärter, Landes Schilehrer 1, Landes Schilehrer 2). Ausztriában Zell am See-ben dolgoztam az Outdo síiskolánál 2011-2014 között mint oktató, edző. Ez időszak szakmailag életem egyik legszebb periódusa volt, rengeteg új tapasztalat az alpesi sí világából, ismeretségek, barátságok, személyes találkozások olyan egykori és jelen versenyzőkkel, elő legendákkal mint Marc Girardelli, Annemarie Moser Pröll, Herman Mayer, vagy jelenlegi versenyzőkkel mint Benjamin Reich, Miklós Edit.

Ugyanakkor a hegymászásban is remek társakra találtam. Itt ismertem meg Jan Hoffmant és Jakub Sanovec síoktató kollégáimat, akik szintúgy a hegymászásban is jártasak voltak és mindhárman az Alpok fogságában voltunk. Így sikerült véghez vigyünk több olyan projektet, expedicíót mint a Grossglockner teljes gerince+ a Stüdlgrat útvonal. 11 3700 méter fölötti csúcs megmászása 24 óra alatt. 2014 januárjában a Matterhorn svájci oldalának a téli mászása, Mont Blanc, Elbrusc, Aqoncagua projekt, stb. 2013 őszén Vass Hunorral beszélgetve, felajánlására született meg az ötlet hogy két új szakággal bővüljön a Sport-All tevékenysége : alpesi sí és úszás. A 2014/2015-ös síszezonban pedig a Sport-All Sport Club alpesi sí csapatának edzőjeként, az úszás szakosztály oktatójaként dolgozok, Bajkó Levente Attila síedző és úszásoktatóval együtt. Jelen pillanatban a Kezdivásárhelyi Nagy Mózes Líceumban vagyok testnevelő tanár -2014/2015.

Sportolói eredmények :

  • 1985-1997 : alpesi sí ( több megnyert, vagy pódiumon végzett verseny. Textil-kupa, Hargitafürdő, Madarasi, Gyergyó, stb.)
  • 1994 - Sepsiszentgyörgy - Tata szupermaraton / Gáll Lajos Futókör
  • 1994 - Magyarok Világjátéka Tata- atlétika félmaraton : 2 hely
  • 2004-2008 - Sziklamászás- Adrenalin Climbing Team (RICO 2006/2007, Remetea Climbing Open 2005/2006/2007, Baile Herculane Open 2008, Sportnapok2007/2008, stb.)
  • 2009 - Egyetemi bajnok, alpesi sí (SL /GS )
  • 2011 - Egyetemi bajnok, alpesi sí (SL /GS )
  • 2014 - Snowsport Academy Wien - FIS race Zell am See - 5 hely.